Heerlijke roomkaas op je kaasplankje

Rookkaas

Het zal vast geen nieuws zijn: wij Nederlanders zijn stuk voor stuk dol op kaas. Kaas op onze boterham, op een eitje of blokjes kaas tijdens een verjaardag. Iets wat tegenwoordig helemaal in is, zijn kaasplankjes. Een plankje met verschillende kaassoorten zoals rookkaas, schapenkaas en oude kaas. Heerlijk om te delen tijdens een gezellige winteravond met vrienden. Wat voor kaas kies je als je een kaasplankje wil samenstellen wat voor iedereen geschikt is?

Een goede rookkaas

Een heerlijke kaas die erg goed geschikt is voor hapjesplanken is rookkaas. Rookkaas is een populaire kaas. Heb je de kaas nog nooit gehad? Dan is dit de kans om hem te proeven. Dat is juist leuk aan het samenstellen van een kaasplankje: nieuwe kazen uitproberen! Rookkaas is kaas die is gerookt nadat het gesmolten is. Dat klinkt wat gek maar de smaak is heerlijk en vooral lekker romig. Het is een subtiele kaas die op geen enkele borrelplank zou mogen ontbreken.

De Italiaanse Pecorino Romano

Pecorino Romano mag echt niet ontbreken op je kaasplankje. Deze schapenkaas is wat pikanter dan de eerdergenoemde rookaas, maar een absolute aanrader voor de echte kaasliefhebbers. Vooral met een glas witte of rode wijn komt de smaak helemaal tot zijn recht. Nog nooit schapenkaas gehad? Deze kaas is wat harder en zouter dan de rookkaas. Hij brokkelt vaak een beetje als je hem snijdt, en daarom zeer geschikt als tegenhanger van de rookkaas.

Een goede geitenkaas

Een kaasplankje met koeienkaas en schapenkaas maak je helemaal af als je er ook een lekkere geitenkaas bij serveert. Je hebt oude geitenkaas en jonge geitenkaas, dus de keuze is reuze. Daarnaast heb je ook geitenkaas met kruiden of andere toegevoegde elementen. Denk bijvoorbeeld aan geitenkaas me fenegriek of met pesto. Dit kan een heerlijke toevoeging zijn aan de kaas en voegt echt een soort extra verdieping toe aan de kaas. Serveer je kaasplank met een goede bijpassende wijn en je weet zeker dat je gasten je zullen overladen met complimenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *