Informatietechnologie en IT projecten

IT projecten

In alle IT projecten staat informatietechnologie centraal. IT wordt ook wel vaak ICT genoemd, informatie- en communicatietechnologie. IT heeft eigenlijk altijd wel met computers te maken. Het hele dagelijks leven is er mee vervlochten, zoals de werking van verkeerslichten of de website waar je nu op aan het lezen bent. ICT projecten zijn de laatste tijd nogal negatief in het nieuws geweest. Vaak worden nieuwe informatiesystemen door medewerkers niet met enthousiasme ontvangen. Hoe zorg je ervoor dat een IT project dan wel lukt? Hieronder lees je meer over een aantal cruciale factoren die het succes van zo’n project vergroten.

 

 

Een IT projecten laten slagen

Allereerst moet het project helemaal ingebed zijn in het bedrijf. Dus iedereen moet het kunnen gebruiken en weten hoe het werkt. Het team dat gebruik maakt van de nieuwe IT moeten hecht met elkaar zijn. Dus ze moeten goed met elkaar kunnen samenwerken en gaan voor een gezamenlijk doel. Verder moet je een bepaalde methode kiezen waarbij je het IT project gaat ontwikkelen en opzetten. Zo kun je kiezen voor Scrum of gaan voor de traditionele Waterval methode. Het is van belang om hierin een duidelijk keuze te maken en niet tussendoor te switchen van methode. Ten slotte mag er tijdens de uitvoering van het project niet te veel wijzigen. Natuurlijk is rigiditeit ook weer het uiterste maar je moet wel een beetje flexibel zijn om in te spelen op bepaalde wensen. Ook moet je duidelijk zijn in het tijdspad van het project. Het klinkt misschien wel aantrekkelijk om te zeggen dat het project in November af is. Dit moet natuurlijk wel realistisch zijn. Je moet natuurlijk wel tijd hebben om het project goed te implementeren. Anders kan er ook weerstand ontstaan vanuit het team wanneer de verwachtingen die zij hebben niet uit komen.

Als het IT project nou toch misloopt is het een optie om een onafhankelijke expert in te huren. Deze kan dan inspelen op bepaalde problemen waardoor het project nog wel kans van slagen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *